Zamieszczone przez szkoda
metaliczne brzęczenie
Zwiń
X
-
metaliczne brzęczenie
Tagi: Brak
-
-
metaliczne brzęczenie
Witam
Octavie mam od dwóch miesięcy.
Zauważyłem że, jak mam okno otwarte i ruszam z miejsca, a jest jakaś "ściana" nie daleko mnie, np. samochód z lewej strony lub barierki, to słyszę takie metaliczne brzęczenie, dzwonienie.
Występuje to przy ruszaniu lub dodawaniu gazu, ale tylko gdzieś do 2k obrotów.
Jak bardzo delikatnie ruszam(lekką nogą) to tego praktycznie nie ma.
W czasie normalnej jazdy zjawisko nie występuje.
Ma ktoś jakiś pomysł?
Pozdrawiam JacekBiała Kombi teraz z LPG
-
-
Gdyby ktoś to słyszał stojąc z boku auta była by pewność, że coś się dzieje. Natomiast nasłuchiwanie i diagnozowanie przez interferencję fal dźwiękowych od przedmiotów do lokalizacji przyczyny będzie trudne. Sam testowałem, że przejeżdżając przez most z barierkami przy uchylonym oknie dochodzą inne odgłosy niż jadąc w otwartej przestrzeni.O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
O III czarna liftback - reaktywacja
Komentarz
-
-
Witam
Tak, kolega, żona i parę innych osób zapytało się mnie co mi tak brzęczy.
Ja mówię o wyrażnym brzęczeniu metalicznym, coś jak by grały zawory.
Przy gwałtowniejszym ruszeniu, oraz zmianach biegu, ale tylko do granicy dwóch tysięcy obrotów.
Jak ruszam bardzo delikatnie, wolniej niż "kapelusznik" to tego niema.
Najlepiej to słychać jak uchyle okno i wyjeżdzam z garażu, lub stoję w Katowicach na A4, przy Geant`cie, na lewym pasie bo korek i zaraz przy oknie mam barierki( kto tędy jeżdzi w stronę Krakowa to wie oczym mówię)
pozdrawiam JacekBiała Kombi teraz z LPG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leszekmwspróbuj zaciągnąć ręczny i ruszać w przód i tył aż do granicy gaśnięcia, zazwyczaj pomagaO I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
O III czarna liftback - reaktywacja
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jacek2407Witam
Dzięki leszekmv, sprawdzę Twoją teorię w poniedziałek, hmm możei to jest to co piszesz, ale dlaczego to słychać na dwójce lub trójce tylko przy przspieszaniu. Na tej samej prędkości bez przyspieszania tego zjawiska nie ma.
Pozdrawiam JacekAdam
Komentarz
-
-
Może to wina klocków hamulcowych ,u mnie też coś brzęczało i klocki lekko o tarczę tarły na nierównościach,spróbuj jadąc przy ścianie nacinąć lekko pedał hamulca ale tak żeby auto jechało nadal a klocki dotykały tarczy,wtedy się przysłuchaj.www.wib.pl - najlepsza odziez reklamowa
Komentarz
-
-
Witam
Spróbuję opisać to bardziej precyzyjnie:
-odpada układ hamulcowy, ponieważ ani lekkie ani mocnieszenaciskanie na pedał hamulca nic nie zmienia, ponieważ, popuszczając pedał gazu natychmiast brzęczenie zanika
-przebieg auta podbno 96000km, otkupione i żaden z "fachowców" nie potrafi znależć coś co by ten przebieg zakwestionowało,
-z teorią o braku katalizatora, hmm.... mógłbym się zgodzić, spróbuję to sprawdzić,
podobnie zachowywał się żony CQ, kiedy miała rozwalony katalizator.
Na konieć powtórzę - jak bardzo delikatnie dodaję gazu to tego "brzęczenia" nie ma, jeżeli depnę mocniej, lub bardzo mocno to takie zjawisko występuje, ale trzymając gaz dalej to po minięciu 2200-2500 obrotów "brzęczenie" zanika.
Na postoju przegazowując to ciekawe zjawisko nie występuje.
Pozdrawiam JacekBiała Kombi teraz z LPG
Komentarz
-
-
Dokładnie przejżyj układ wydechowy. Ale wydaje mi sie że to bedzie katalizator chociaż przebieg troche to wyklucza.
Jeszcze jedno nie wjechałeś ostatnio w jakąś głęboką kałurze w ostatnim czasie?? Bo jeżeli tak to bebechy katalizatory mogły sie oberwać po szoku termicznym :wink: .Rozum każdy ma, ale nie każdy go używa.
Komentarz
-
-
no skoro jeszcze tego nie zrobiłes to moge powiedzieć że miałem cos takiego kiedys ale w felicji , dlatego sie nie wtrącałem , dzwoniło z połączenia kolektora z katalizatorem. w felicji było to na takie śrubki ze sprężynami , a w srodku jest taka uszczelka z czegos takiego/ ? /. dokręciłem sruby i przestało ale po jakimś czasie znów zaczęło i wtedy wymieniłem uszczelkę / taka gruba jakby z metalu / i było ok.
najśmieszniejsze w tym jest to że auto było pod koniec gwarancji miało około 25 tys i w serwisie wymienili mi katalizator :diabelski_usmiech . wyjeżdżam , a tu znów brzęczenie ,wiec tylko dałem gazu i pojechałem w piz.... . dzięki temu miałem zafundowany nowy katalizator a brzęczenie zlokalizowałem sam na podnosniku najazdowym i ręcznym hamulcuO2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
czyli teraz musisz dorwać szlauf , polać auto z samej góry bez ruszania spodu i zobaczyć czy znika , a gdy nie to wiadomo , polac spód , najlepiej częściowo , do połowy, a potem drugie pół ....... .O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
Komentarz